Höstens viner
Det har nu gått ett halvår sedan Systembolaget pausade med att bjuda in till journalistprovningar där dryckes-skribenter kunnat prova produkter i monopolets sortiment. Anledningen är restriktioner till följd av pandemin.
Vinskribenter bevakar årgångsbyten på viner eller alla nyhetslanseringar som görs av Systembolaget. Ölskribenterna följer exempelvis utvecklingen bland ölnyheter och händelser på den svenska ölscenen. Andra drycker som många konsumenter intresserar sig för är starka destillat som cognac, whisky eller gin. Alternativt en ny bransch som poppat upp i Sverige med äppelmusterier (alkoholfritt) och hantverkscidertillverkare.
Sammantaget är utbudet stort inom monopolets väggar. För journalister är det givetvis extra intressant att följa dryckerna som säljs i det fasta sortimentet, det vill säga i alla 439 butiker. De fasta dryckerna har en enorm distribution och spridning. Inte att förringa innebär en sådan listning en stor ekonomisk vinst för leverantören.
Journalisterna provar vinerna, skriver recensioner och omdömen. Artiklar med reportage, topp-listor, vintips och recensioner fungerar därför som ytterligare en kontrollfunktion, utöver Systembolagets interna kvalitetskontroll. Så när dessa provningar inte längre arrangerats av Systembolaget har skribenternas vardag rubbats. Ordningen är en annan, för alla. För den enskilda journalisten innebär förändringen att den goda sortimentsöverblicken inte är lika enkel att få grepp om eller ens självklar.
Hur fungerar det i andra länder? Det är svårt att jämföra eftersom Sverige har ett alkoholmonopol. Men jag konstate-rar att provningarna på Systembolaget har varit utöver de vanliga, även i en internationell jämförelse. För den skribent som nyligen påbörjat sin yrkesbana har systembolags-provningarna varit rena rama utbildningstillfället. Då menar jag att det enorma utbudet och möjligheten att prova mycket för att bygga erfarenhet har varit svårslaget. Man har kunnat jämföra på detaljnivå och få grepp om pris kontra kvalitet. Eller skaffa sig djup kunskap om vinländer, områden och skeenden i vinvärlden.
Av den anledningen har Sverige en vinskribentkår som är kunnig och provningserfaren. För landets vinälskare och konsumenter är vinskribenters publicerade alster tillförlitliga. Men hur gör skribenterna nu undrar ni säkert och frågan är befogad: det korta svaret är att vi jobbar mer! Exempelvis samlar vi själva in vin för att arrangera större provningar som vi delar med oss av till kollegor (konkurrenter om man är frilans), vi går på fler, mindre provningar eller provar vin med vinmakare över hela världen via Zoom. Inom loppet av sex månader har vinskribentens arbete förändrats stort. Det är en ny tid och jag ser förändringen som ytterligare ett sätt att vässa pennan.
EXTRABONUSTIPS:
Vitt sött vin från Nya Zeeland av rieslingdruvan som med för-del serveras till grön- och blåmögelost alternativt en riktigt söt fruktdessert eller aprikostartelett. Nyligen provad ny årgång: GARDO MORRIS NOBLE RIESLING 2017
(212502), 109 kr för 375 ml.
KIM CRAWFORD SAUVIGNON BLANC 2019
(78974) Kim Crawford Wines, Marlborough
Nya Zeeland, 149 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Att upptäcka i beställningssortimentet. Frisk
smak av vit och grön frukt, äpplen, päron och
vinbär, mogen citrus, syrlig aprikos med bra
längd.
Omdöme: Frisk och något krämig, kalasbra
längd. Servera till skaldjur eller ugnslagad fisk
med örtsås och kokt potatis. Har själv provat till italienska bönsoppan Favata, helt perfekt!
Betyg: 4+
SAINT CLAIR OMAKA RESERVE CHARDONNAY 2018
(77587). BS. Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 169 kr
Druvor: Chardonnay
Vitt vin nr 2 att upptäcka i beställningssortimentet och för alla som gillar ekfatslagrade viner. Det vill säga smak av rostat kaffe, nötter och ek. Torrt vin som smakar av grön och gulvit frukt, päron och apelsin med tydligt inslag av rökiga charktuerier och en lätt vaniljton. Bra eftersmak och balanserad syra. Utmärkt till ugnsgrillad kyckling eller lagrad ost.
Betyg: 4
CROZES-HERMITAGE DOMAINE HABRARD 2018
(2861). EKO.
Domaine Habrard, Crozes-Hermitage Frankrike, 208 kr
Druvor: Syrah
Alkohol: 13%
Doldis i fasta sortimentet. Fyllig av mörk frukt, utmärkt till höstens bättre köttgryta eller vilt. Vinet smakar mycket av mogna skogsbär, kryddor som lagerblad och peppar, lite lakrits, fat, tobak och örter. Nyanserad, samtidigt tight. Otroligt läcker med sina mjuka tanniner och täta, koncentrerade smak. Lika gott till pizza, jag vet!
Betyg: 5
CASTELFORTE ROSSO VENETO 2019
(6346) Cantine Riondo, Valpolicella Italien,
209 kr för 3 litersbox
Druvor: 60% merlot, 20% cabernet sauvignon, 20% corvina Den nya årgången smakar bärigt av blåbär, björnbär, hallon med inslag av choklad och vanilj, ett lätt syrligt drag samt kryddörter. Trevligt enklare rött för ett glas vin i soffan eller till en höstig gryta av nöt- och rotfrukter. Hedervärd husvinspotential.
Betyg: 3+