Fem sätt att umgås virtuellt
Text: Thomas Helsing
Under en pandemi av det här slaget är det allra bästa man kan göra att minimera närkontakt med andra människor. Sam-tidigt mår vi inte särskilt bra utan någorlunda regelbundna sociala kontakter. En viktig nöt att knäcka är därför hur man kan vara social och samtidigt praktisera ’social avhållsamhet’. För hundra år sedan hade enda lösningen kanske varit att skrika över kullarna men i dagens tekniklandskap stavas lösningen ’internet’.
Här är fem av våra bästa tips på hur du kan umgås virtu-ellt under pandemin.
Dejting i onlinespel – gå på raiddejt bland orcher
Fördelar: Finns gott om onlinespel och därmed gott om idéer på vad ni kan göra på dejten.
Nackdelar: Svårt att hålla hand eller ge den där god-nattkyssen om dejten går väldigt bra.
Tips för att få det att fungera: Är ni båda gamers kan-ske det är romantiskt att bjuda in till en klassisk raid i World of Warcraft. Annars kan ni ta en ridtur till konser-ten i Star stable eller slå er fram till de bästa konsertplat-serna i Fortnite – båda erbjuder nämligen livekonserter då och då. Har ni kommit långt i dejtandet kan ni alltid bygga ert eget kärleksnäste i Minecraft.
Kolla dock upp eventuella kostnader för spelen innan, en del har gratis provperioder medan andra tar ut en månadsavgift eller tar betalt för saker inne i spelet.
Spela brädspel via Messenger – roligare än att lägga patiens
Fördelar: Skapar du en chattgrupp kan ni vara med fle-ra stycken och spela. Ni är på tryggt avstånd från varann om ni brukar bli väldigt osams.
Nackdelar: Den som har spelet hos sig får jobba hårt för att slå tärningar, dra kort och flytta pluppar åt alla.
Tips för att få det att fungera: Häng en webbkamera från taklampan för ett fågelperspektiv på spelplanen och sedan behöver ni varsin laptop för att se medspe-larna, visa hemliga kort och liknande. Du växlar ka-meravy i datorn beroende på vad som händer i spelet.
Filmkväll – se filmen ihop med andra
Fördelar: Se film eller serie-maraton samtidigt med andra och diskutera i ett tillhörande chattrum.
Nackdelar: Inget soffhångel. Om du inte tål folk som pratar under filmen kanske du inte klarar av ett ihärdigt chattande. Tjänsten Teleparty finns inte till alla plattformar eller för alla streamingtjänster än. Alla behöver ett konto på samma streamingtjänst.
Tips för att få det att fungera: Ni behöver varsin dator med webbläsarna Chrome eller Opera. Gå till netflixparty.com för att läsa mer och installera tilläg-get. Skapa sedan en grupp, starta filmen och bjud in gruppen.
Virtuell middag – samma recept, olika kök
Fördelar: Roligare än att laga mat och äta ensam. Lär er av varandras misstag i realtid. Diskutera receptet och olika angreppssätt.
Nackdelar: Skärmen blir rätt kladdig om du och part-nern försöker göra en Lady & Lufsen.
Tips för att få det att fungera: Bestäm er för ett recept som alla går efter. Använd misstag och fadäser som samtalsämnen. Ta sedan med webbkameran ut till servering och diskutera receptet och möjliga förbätt-ringar under en trevlig måltid. Är Jamie Olivers eller Leif Mannerströms stekpanna bäst? Är “mer smör och grädde” alltid ett vinnande vapen?
Variant 1: Välj varsitt recept och håll det hemligt. Sedan leker ni ”gissa maträtten”. Variant 2: Gör er egen tårtdekorationstävling, rösta fram en vinnare och fira sedan med tårtfrossa.
Powerpoint-party – improvisationslek av bästa sorten
Fördelar: Lär locka många skratt (och en del klassiska klipp om ni spelar in).
Nackdelar: Alla behöver Powerpoint eller något liknan-de program för att skapa presentationsbilder.
Tips för att få det att fungera: Alla bestämmer varsitt hemligt ämne och gör sedan fem powerpoint-bilder på det ämnet. Se till att dina bilder inte avslöjar ditt valda ämne rakt av. Slumpa sedan fram vem som ska hitta på en föreläsning kring vilken presentation. Du visar din presentation och sköter bildbyte åt den som presente-rar. Luta dig tillbaka och försök att inte bryta ihop av någon annans konstiga associationer.