Unik paviljong i Oceanhamnen till sommaren
Foto: Lotta Wittinger
Går det att bygga en besökspaviljong utomhus som enbart består av gamla returbackar för pantflaskor? Och vad har det med jämlikhet att göra? Självklart går det – dessutom med en klockren koppling till jämlikhet och inkludering – menar tre arkitektstudenter från Lunds tekniska högskola (LTH) som ritat den spektakulära paviljongen, People’s Voice. Paviljongen byggs i Oceanhamnen, lagom till H22 City Expo som äger rum i Helsingborg i sommar.
I samarbete med Lunds tekniska högskola (LTH) är uppdragsgivarna Helsingborgs stad, bostadsutvecklaren OBOS och Tengbom arkitekter som samarbetar för att skapa en mer tillgänglig och jämlik stadsmiljö, bland annat genom projektet Jämt jämlikt. Under H22 City Expo lanseras ett pilotprojekt som går under namnet People’s Walk. Tanken är att under sommaren skapa ett jämlikt promenadstråk i den nya havsnära stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg med fokus på både hållbara och tillgängliga stadsmiljöer. Invånare och andra besökare får vara med och påverka utformningen av stråket genom att lämna förslag på ord och meningar som sedan blästras på marken.
– Det känns kul och viktigt att vi har fått till ett samarbete med Lunds tekniska högskola och kunnat ge ett uppdrag till arkitektstudenterna som vi nu förverkligar genom projektet People’s walk. Paviljongen lyfter verkligen fram vikten av jämlikhet och hållbarhet och jag tror det blir ett utropstecken på H22 City Expo, säger Martin Hadmyr, en av initiativtagarna till tävlingen och H22-arkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.
Paviljongen People’s Voice bildar navet i stråket i form av olika konstruktioner som enbart består av gamla returbackar och pantflaskor som är fyllda med vatten i olika färger som ska samspela med sol, vind och regn. En del av flaskorna står tomma och erbjuder besökarna att lämna sitt budskap i en slags flaskpost.
– Vi ville ge folk utrymme att kunna lämna sitt uttryck på ett enkelt sätt och vad är bättre än att anspela på det gamla minnet om flaskpost, inte minst med tanke på närheten till havet. I det här fallet lämnas dock flaskan tillbaka med ett budskap som man önskar uttrycka genom en permanent blästring på plats, istället för att flaskan lämnas till sitt öde i havet, säger arkitektstudenterna som ritat People’s Voice: Alexander Johnsson, Alva Stenlund och Kristina Striewe.