Kallbad blir kulturarv
Foto: Dennis Camitz
Helsingborgs stad kan stolt meddela att kallbad har blivit inskrivet i Sveriges förteckning över immateriella kulturarv. Utnämningen erkänner kallbadets historiska och kulturella betydelse och förstärker stadens status som en viktig destination för denna tradition. Helsingborg erbjuder både invånare och besökare hela tre kallbadhus och ett årligt återkommande kallbadsevenemang; Kallbadsveckan.
Kallbad är inte bara en tradition, utan även en anledning för många att besöka Helsingborg. Med tre unika kallbadhus erbjuder staden en genuin upplevelse för både invånare och besökare. Utnämningen som kulturarv förväntas öka intresset för kallbad och därmed stärka Helsingborgs attraktionskraft som destination.
– Kallbad är ett viktigt utvecklingsområde både för Helsingborg som destination, men också för den moderna människan. Vi förädlar kulturarvet till dagens behov av ur- och avkoppling och vi kallar det för Spa på Helsingborgsvis, säger Anette Lindstrup, affärsutvecklare Helsingborgs Stad.
Dessutom bidrar kallbad till hållbar destinationsutveckling genom en attraktiv reseanledning året runt. Ett viktigt arbete för all besöksnäring och som bidrar till både ekonomisk och social hållbarhet, fortsätter Anette Lindstrup.
Kallbadstraditionen är stark i Helsingborg, både med och utan bastu. Det har varit en tradition i staden sedan slutet på 1800-talet när Ramlösa brunn hade sin storhetstid. Då byggdes det första badomklädningshuset vid Talldungen. Idag är det ingen ovanlig syn att året runt stöta på morgonbadare i badrockar på väg ner till havet. Kallbadhusen i Helsingborg har årligen mer än 100 000 besökare.