I november öppnar restaurang Pellegrino på Norra Storgatan. Ett nytt italiensk koncept som blandar klassiska och nyskapade rätter med ett unikt sätt för Sverige att laga pasta.
Bakom satsningen står Stephan Broomé. Konceptet fokuserar på köket från Emilo-Romagna med en blandning av klassiska och nyskapande rätter. Unikt för konceptet är sättet att tillreda pastan. Stephan Broomé har studerat i Bologna för Maestra Spissni som vunnit VM i mattarello. En mattarello är en speciell kavel som används för att kavla ut pastan. Det krävs många timmars träning för att bemästra en mattarello som ger en annan struktur i pastan med mer luft i degen och sägs vara bra för matsmältningen.
– Pellegrino är en homage till Artusi Pellegrino som 1891 gav ut boken La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Sciance in the kitchen and the art of eating well). Artusi åkte genom de olika furstendömena när Italien enades och ville genom de olika regionernas matlagning förena Italien genom maten vilket jag tycker är en underbar tanke, säger Stephan Broomé och fortsätter:
– Pasta tillverkad för hand med en mattarello är ett måste i Emilo-Romanga, där det finns Laboratoirios överallt som producerar både till sina egna butiker samt till restauranger. När du rullar din pasta med matarello får du en annan textur i pastan, bättre än när du köper en bronsvalsad pasta. Trycket är mindre och du får mer luft i pastan.
Pellegrino kommer samarbeta med Vinbaren Vesterbro Torv i Köpenhamn för att kunna erbjuda ett stort urval av viner på glas. Vinbaren Vesterbro Torv, som funnits i 15 år, var en av de första vinbarerna i Köpenhamn.