Pärlan i Råå
Text och foto: Christel Molin
Denna lilla pärla, Bistro 46, har haft öppet sedan mitten av november förra året. En mysig liten kvarterskrog med det där extra trivsamma som man vill ha. Bistron serverar både god lunch, trevlig meny på kvällen och för den som vill komma in på en fika finns det goda hembakade kakor och gott kaffe. Allt gjort med kärlek.
Rebecca Stan och Jesper Löwander som driver stället har haft detta som en dröm länge. 2011 flyttade de själva till Råå och kände att de ville ha ett ställe i kvarteret. Rebecca har arbetat länge i restaurangbranschen och när hon och Jesper träffades var mat och dryck från början en stark gemensam passion.
I början av deras förhållande valde också Rebecca att utbilda sig till kock och arbetade som det ett par år, men kände mer och mer att det var på golvet, ute i restaurangen med gästerna, som hon trivdes bäst. Jesper som då bland annat arbetat på ett företag som sålde frukt och grönt till restauranger runt om i landet, men också utvecklat sin matlagning hemma, tog över i köket. Vikten av bra råvaror och vad man kan laga utifrån dem hade utvecklats under tiden. God, vällagad mat, serverad i en miljö som känns som ditt vardagsrum är basen i deras verksamhet.
- Vi lagar mat med kärlek och vi ger gästerna en nära, familjär känsla. När folk fyller år, går vi ut med en överraskning till dem till exempel. Vi har koll på våra gäster och när de har födelsedagar och bemärkelsedagar. Gästerna hos oss ska få en helhetsupplevelse och känna det som att vi är deras förlängda hem och familj, säger Rebecca.
Hur finner ni inspiration i Coronatider?
-Året som varit sedan vi öppnade i november 2019 har varit bra, Corona till trots. Vi fick en bra start, med gott om gäster, från början och också över jul och nyår förra året. Det har varit en uppbyggnadsfas såklart, men om man bortser från Corona, har vi haft ett bra år, vi har haft många återkommande gäster under hela året. Både från Råå och från hela Helsingborg och i somras har vi haft många gäster som hemestrat, säger Rebecca
Det har såklart påverkat våra öppettider och Jesper som står i köket och lagar maten, märker det kring hur råvarotänket måste ändras.
– Det gäller att ha fantasi kring råvaror som det går att laga god, takeaway mat av. Grossisterna är väldigt duktiga kring att vara kreativa här och inspirerar också oss krögare med vilka råvaror som funkar. Har gästen en längre bit att köra så rekommenderar vi rätter i menyn som passar till att hämtas så. Vi gör också det lilla extra för takeaway, till exempel så hämtas den på våra egna tallrikar som sedan lämnas tillbaka, och det funkar alldeles utmärkt, säger Jesper.
Båda avslutar med att det är klart att det är en tuff balans mellan vad man vill leverera och vad som funkar för gästen utifrån rådande förutsättningar