Skånsk mat och dryck
Tina Berthelsen, medarrangör Skåne Food Fest och ägare Lottenlund Estate. Foto: Göran Stenberg
Till hösten kommer Sofiero Slott och slottsträdgård att förvandlas till en mötesplats för foodies, mat- och dryckesproducenter, kändiskockar och de som bara vill smaka något gott från Skåne.
En av medgrundarna till det nystartade evenemanget Skåne Food Fest är vinproducenten och entreprenören Tina Berthelsen.
– Det här är vår hyllning till Skånes mat- och dryckesproducenter. Vi vill bidra till en stark och hållbar mat- och dryckesregion och samtidigt skapa minnesvärda upplevelser för besökarna. Det är i Skåne vi hittar Nordens främsta skafferi, säger Tina Berthelsen.
Intresset för lokal mat och dryck växer. Många svenska grödor växer i Skåne, men idag odlas inte bara ursprungsgrödor utan allt fler producenter provar nya saker som exempelvis sötpotatis och quinoa. De senaste 20 åren har även utvecklingen av skånsk dryckesproduktion ökat, med flera internationellt prisbelönta vingårdar samt hantverksbryggerier och destillerier.
Besökarna i slottsparken kommer att mötas av en mängd skånska mat- och dryckesproducenter. Förutom att kunna dofta, smaka och köpa med sig närproducerade delikatesser kommer det också att erbjudas provningar från skånska vingårdar och bryggerier.
– Mat och dryck är en stark reseanledning till vår destination, och evenemangets fokus på lokal produktion stärker både Skånes varumärke och ett hållbart näringsliv, säger Anna Ek-Gustavsson, ansvarig för gastronomisk turism på Visit Skåne AB.
Om Skåne Food Fest
Skåne Food Fest arrangeras av dryckesentreprenören Tina Berthelsen, ägare av Lottenlund Estate och Jennica Ericson samt Sofiero slott & slottsträdgårdar med stöd av Visit Skåne. Målet med Skåne Food Fest är att visa besökarna bredden av skånsk mat och dryck som finns och att skapa en härlig stämning under två dagar.