Dunkers visar upp ett växande problem
Olof Jarlbro framför ett av sina verk som visas på Dunkers. Foto: Helena Grånefors
Varje år produceras uppskattningsvis 400 miljoner ton plast. Poly är en förkortning av Polyethylene (PE) som är den vanligaste formen av plast. Långt ifrån allt återvinns. Plasten omskapar och förgiftar naturen. Siffrorna varierar, men minst 8 miljoner ton plast hamnar årligen i haven. Produktionen av plast förväntas att öka och likaså nedsmutsning av hav och natur. Detta visar nu Dunkers i Olof Jarlbros fotoserie Poly.
Olof Jarlbro är född 1978 i Helsingborg där han också växte upp. Utbildad i Prag och New York och nu bosatt i Sofia, Bulgarien. Jarlbro är idag en internationellt etablerad bildjournalist med världen som arbetsfält. Han har fotograferat drogkrig och tuppfäktning i Filippinerna, och skildrat krigen i Ukraina och Syrien. Hans bilder har publicerats internationellt i en rad tidningar, tidskrifter och böcker världen över.
Fotoserien Poly har vuxit fram i samband med tidigare projekt i länder som Indonesien, Vietnam, Filippinerna eller Indien. Jarlbro iakttog att plastens användning var likartad i dessa länder. Trots att en stor del av befolkningen i nämnda länder fått det ekonomiskt bättre så läggs samhällets ökade resurser ännu inte på en infrastruktur för att återvinna plast eller kommer alla till del. I stället hamnar plasten i städernas utkanter och i områden där människor kämpar på att överleva från dag till dag. Inte minst blir de själva stora konsumenter av engångsförpackningar. Samtidigt utgör plasten en liten möjlighet till överlevnad genom att samla, sortera och sälja vidare.
Utställningen pågår till och med 2 februari 2025.