Årets Blossa
Årets glögg Blossa 24, den tjugoandra årgången, har inspiration från Skottland och dess dramatiska natur med, höga berg, låga slätter, och bottenlösa sjöar. Via Loch Ness och sjöodjuret Nessie nås Edinburgh, Skottlands huvudstad.
Blossa 24 är en vit starkvinsglögg där den klassiska kryddblandningen förgylls med rökig skotsk whisky och avrundas med algen dulse som tillför sälta och umami.
-Whiskyn är en viktig del av Skottlands historia. När vi experimenterade med smakerna visade det sig att whiskyn utmärkt harmoniserade sig med kryddorna i glöggen. Den kan drickas kall eller varm, bäst serverad i ett lågt whiskyglas rumstempererad eller med en stor isbit. Efter förra årets framgångsrika debut finns den även i en alkoholfri tappning, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.
Den magiska atmosfären från det skotska höglandet ligger till grund för designen och illustrationen på årets flaska. Blossa 24 plockar upp den keltiska historien genom siffror och slott. Bärnstensfärgen på flaskan är en vink till den skotska whiskyns fatlagrade toner.
Sedan 2003 har Blossa lanserat en ny smak för varje vintersäsong. Varje år har flaskan dessutom fått en ny unik design som gjort varje årsvariant till ett eftertraktat samlarobjekt. All glögg från Blossa bygger på samma grundrecept, med en unikt utvecklad kryddblandning som lagras i månader inför varje julsäsong och på viner från noga utvalda europeiska vingårdar.
Blossas smaker genom åren
2003 Pomerans
2004 Vinteräpple
2005 Hjortron & Armagnac
2006 Lingon & Enbär
2007 Havtorn & Kanel
2008 Blåbär
2009 Clementin
2010 Saffran
2011 Arabica
2012 Yuzu & Ingefära
2013 Hallon & Nypon
2014 Lavendel
2015 Earl Grey
2016 Kråkbär
2017 Mango, Chili & Spiskummin-Delhi
2018 Limone, limocello
2019 Hiskusblomma-Aloha
2020 Grönt te & Mynta-Marrakech
2021 Apelsin & Pomerans-Valencia
2022 Blåbär, chili, jordgubbar, lime & rom-New Orleans
2023 Pomerans, hallon, kardemumma, tropisk frukt, ingefära-Gamla stan
2024 Kryddblandning, rökig skotsk whisky, algen dulse-Edinburgh
Glögg är en typiskt nordisk dryck. Namnet glögg kommer från ordet glödga och anspelar på tillverkningsmetoden, att låta socker smälta ner i vin. Det varma kryddade vinet har funnits långt tillbaka i tiden. Redan Gustav Vasa kryddade med kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Den färdigblandade glöggen började säljas i slutet av 1800-talet. Glögg blev snabbt en mycket populär juldryck. Idag dricker vi 2,5 miljoner liter glögg varje jul.