När smaklökarna får välja
Foto: Lisa Fotios
Nära en av tre svenska resenärer (27%) väljer resmål baserat på destinationens lokala kök, det visar en undersökning genomförd av hotell- och resesöksajten momondo. Med hela 40 procent av rösterna tar Italiens pizza och pasta en självklar förstaplats i svenskarnas hjärtan, följt av fetaostens hemvist, Grekland, och Thailands kryddiga kost. Dessutom avslöjar sökdata från momondo att samtliga tre destinationer rankas bland de fem mest sökta resmålen för sommaren 2025, av svenskar.
Spanska tapas och sangria må rankas som nummer sex bland svenskarnas favoritkök, men Spanien intar ändå förstaplatsen som det mest sökta resmålet inför sommaren 2025. Dessutom speglas sju av de tio mest populära köken bland svenska resenärer i listan över de mest sökta destinationerna – ett tecken på att vägen till en svensk resenärs hjärta verkligen går genom magen.
– Mat har inte bara blivit en anledning till att resa för många svenskar – utan även en prioritering under själva resan. I vår undersökning uppger fler än tre fjärdedelar av svenskarna att mat och dryck också är det de helst spenderar pengar på när de är utomlands, vilket understryker hur viktigt lokala smaker är för reseupplevelsen, säger Per Christiansen, reseexpert på momondo.
Topp 10: Svenskarnas favoritkök
- Italienskt – 40 %
- Grekiskt – 27 %
- Thailändskt – 21 %
- Japanskt – 14 %
- Amerikanskt – 14 %
- Spanskt – 13 %
- Indiskt – 12 %
- Kinesiskt – 12 %
- Franskt – 11 %
- Mexikanskt – 10 %