Nytt från andra sidan sundet
TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN
Loui
Köpenhamnska Kamilla Seidler flyttade 2012 till Bolivia för att öppna upp och bli kökschef på Claus Meyer-ägda Gusto. Projektet var inte bara tänkt att vara en fine dining-restaurang utan en slags kockskola för fattiga ungdomar som inte hade råd med dyra utbildningar. På en gång blev de utnämnda till Sydamerikas bästa nya restaurang och har sedan dess alltid rankats som Bolivias bästa och bland kontinen-tens bästa restauranger. För ett par år sedan flyttade dock Kamilla Seidler hem till Köpenhamn med titeln som Sydamerikas bästa kvinnliga kock i handbagaget och öppnade förra året Lola på Christianshavn. Lola är precis som Gusto uppbyggt på vissa sociala principer och har snabbt nått stor framgång som en informell högborg för spännande smaker.
Under våren/sommaren fick Lola en lillebror i form av pop-up-restaurangen Loui som nu precis blivit ett permanent inslag i Nordhavn. Loui har samma uppväxt och värderingar som storasyster Lola och maten är skapad genom säsongens råvaror och med en mängd olika tekniker från hela världen. Inspirerad av den stora staden vid havet – läs platser som Tel Aviv, Aten, Palermo och Marseille – vill de vara en smältde-gel av kulinariska traditioner med fokus på fisk och grönsaker, och alltid färskt. Passande nog ligger det också vid hamnen. Mellan staden och vattnet.
Loui, @Audo, Aarhusgade 130, Nordhavn
Tio spänn
Den danska butikskedjan Flying Tiger har idag 950 butiker runt om i världen och byggde upp sitt imperium genom att i stort sett bara sälja saker som kostade tio spänn. Ganska bra idé och alltid alla danskars go-to ifall man ska köpa billiga presenter till barn eller presentlekar. Nu är det fler som har plockat upp deras unika selling point, till exempel Coffee Ten som har ”All Coffee, All Day, 10 kronor” som slogan. Trötta på att kaffe alltid ska kosta skjortan så tänkte de att det måste vara möjligt att erbjuda bra, ekologiskt, kaffe för en tia och sagt och gjort. Det låter kanske som ett öppningserbjudande men det gäller alltså alltid och det fungerar tydligen för efter att de lyckats i Odense, Århus och Ålborg så har de nu också intagit Köpenhamn. Ifall man vill skölja ner kaffet med en macka så finns det grillad sandwich på menyn, croissanter likaså och ifall det riktiga sötsuget blir för svårt att kämpa ned så kan du också hitta några olika bakelser.
– Vi säljer hellre 500 koppar för en en tia än 100 koppar för 50 spänn, hälsar Coffee Ten mest som en hälsning till sina konkurrenter gissar jag.
Coffee Ten, Magasin, Kongens Nytorv 13
Werkstatt
Reffen, Copenhagen Street Foods matmarknad på Refshaleön, har stängt sina återanvända skeppscontainrar som fungerar som matbodar utomhus för denna säsong men eftersom folk också är hungriga vintertid så har de nu förlängt säsongen med en stor inomhusvariant. En rå och opolerad gammal maskinhall på 1 000 kvadratmeter kallat Werkstatt 167. Samtidigt som det symboliserar Refshaleöns industriella förflutna vill de ge besökarna ett andningshål från storstaden och vardagens stress genom sin atmosfär, musik och naturligtvis fenomenala gatumat från hela världen.
På menyn hittar vi the usual suspects som tacos, gyros, indiskt, gyoza dumplings och cajun-kökets soulfood, men också saker man inte kan äta. Exempelvis upplevelser, bingo, marknader, quizkvällar och så vidare. En bit off för en svensk på kort genomresa kanske, men har man en helg eller mer kan det vara värt en utflykt.
Werkstatt 167, Refshalevej 167, Refshaleön
Nationalrätt
När man pratar om vad som är Danmarks nationalrätt så är det säkert många som gissar på öl. Det är ju varken rätt eller fel, men jag satsar mina pengar på smörrebröd. De danska läckerbitarna uppbyggda med färskt rågbröd i botten som sedan mer eller mindre är dränkta i flera lager pålägg. Denna traditionella rätt har fått en liten renässans under de senaste åren och nu har vi ytterligare en rågbrödspusher att berätta om. Madklubben öppnade sin första restaurang, i vad som skulle komma till att bli en stor härlig familj av restauranger, någon gång 2007. Målsättningen är samma idag som den var då, att erbjuda läcker mat till en väldigt bra peng, serverat i tjusig omgivning av trevliga människor. Ganska enkelt med andra ord. Madklubben København, som är den ursprung-liga matklubbsrestaurangen, ligger på Store Kongensgade och hyllar det danska köket. På kvällstid är det modern dansk mat det handlar om men under lunchtid hittar vi vad vi letar efter. Klassiska danska smörrebröd och till ett pris som gör att alla kan vara med. I den ljusa källarloka-len sjunker du ner i en dansk möbelklassiker och blir serverad rågmackor med sill, ägg, räkor, lax, potatis, rostbiff, skinksallad, ”hönsesallad” (vilket är kyckling), råbiff av nötköttsinnanlår och så naturligtvis rödspättan med remouladsås. Till det kan man såklart välja något annat än öl, men då är det nog flera som skulle kalla en för dum i huvudet.
Madklubben København, Store Kongensgade 66