Julmust till förba******
Vi svenskar håller våra traditioner kära, inte minst gäller det julbordet. Här hittar vi historiska smaker som levt genom generationer. Till sillen, skinkan, vörten och köttbullarna serverar vi helst favoriter från våra bryggerier. Och störst av allt är julmusten som lockar såväl barn som vuxna.
Musten har en unik roll på det svenska julbordet. Drycken uppfanns på 1920-talet som ett alkoholfritt alternativ till ölen av svensken Harry Roberts, AB Roberts. Humle och malt ger drycken den mustiga smaken.
– Tack vare att vi i Sverige har så många bryggerier har utbudet på must växt drastiskt senaste åren, så gott som varje region har en eller flera lokala varianter. Idag har julmusten ett bredare smakspann med olika intensiva smaksättningar där vissa lämpar sig bättre för barn och andra för vuxna. Generellt är julmusten en bra måltidsdryck till julbordets intensiva och ofta salta eller söta smaker. Dessutom är den naturligt alkoholfri, förklarar Sanna Lindberg, dryckesjournalist och ölexpert.
Julmustfakta från bryggerierna:
- Bryggerierna tillverkar ca 40 miljoner liter must varje år.
- Musten uppfanns på 1920-talet som ett alkoholfritt alternativ till julbordet.
- Alla bryggerier köper än idag grundextraktet från AB Robert som uppfann musten. Sedan utformas den slutgiltiga unika smaken i bryggeriet.
- Humle och malt ger den mustiga smaken.